Servië

KUD Dmitrije Koturovic

Sinds de oprichting in 1967 heeft het ensemble van volksdansen en -liederen “Dimitrije Koturovic” gewerkt aan de presentatie van het rijke volkserfgoed van Servië, waarbij basiswaarden van de Servische traditionele cultuur worden gecombineerd met behoud van hun essentiële karakter.

Naast talrijke concerten in het land en de regio heeft het ensemble opgetreden over de hele wereld: Porto, Madrid, Tripoli, Athene, Parijs, Moskou, Kiev, Wenen, Straatsburg, Hannover, Rhodos, Istanbul, Gorizia, Caceres, Dijon, Marseille, Aviano, Figueira de Foz, enz.
Een van de grootste successen was de eerste prijs en gouden medaille behaald op een van de oudste en meest prestigieuze folklorefestivals in Dijon (Frankrijk) 2005. Dit succes werd onderstreept door het feit dat “Dimitrije Koturovic” het eerste ensemble in deze regio was dat – na 23 jaar – zo’n belangrijke prijs gewonnen. Alle recensies benadrukten de rijkdom van de Servische traditionele kunst, de schoonheid van de originele kostuums, maar ook de uitvoeringen van het hoogste niveau en vertolkingen van volksorkesten.
Vermeldenswaard is ook de eerste prijs en publieksprijs die het ensemble in Gorizia (Italië) 2013 behaalde.

Op zijn huidige repertoire heeft het ensemble meer dan 25 choreografieën van de meest vooraanstaande auteurs die een kenmerkende artistieke stijl hebben opgebouwd, uitgedrukt in de diversiteit aan theatrale en muzikale interpretaties.
Naast het ensemble van volksdansen en -liederen wordt de Culturele Artistieke Vereniging “Dimitrije Koturović” begeleid door nog drie succesvolle secties: amateurtheater, zangersgroep, volksorkest, en heeft in totaal meer dan 300 leden.