Mexico

BALLET COMPANIA MEXICANA DE DANZA FOLKLORICA

De Compania Mexicana de Danza Folklorica, opgericht in 2002, is een artistieke groep die als missie heeft, de Mexicaanse cultuur te verspreiden, nationaal en internationaal, door muziek- en dansvoorstellingen te brengen op hoog niveau.
Sinds haar stichting brengt de Compania optredens die een weerspiegeling zijn van de tradities, de vreugde, de passie, het mystieke en de trots van het Mexicaanse volk.
Hiermee willen ze in eigen land en wereldwijd, de dans- en muziekrijkdom van Mexico tentoonstellen.

Het “Ballet Compania Mexicana de Danza Folklorica” heeft talrijke optredens op de teller staan in Mexico zelf, alsook op menig internationale festivals (oa. In Peru, Venezuela, Colombia, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië, Brazilië…).
Haar adembenemende optredens leidt ons door de verschillende historische tijdperken van Mexico, te beginnen met de pré-Hispanische dansen, alsook de dansen met Afrikaanse en Spaanse invloeden.
Dit gezelschap veroverde een vooraanstaande plaats in de kunstwereld van Mexico en de ganse wereld. Het hoge technische en artistiek niveau van de Compania vereist ervaren dansers, die een doorgedreven opleiding krijgen.

Dank zij haar groot respect voor de nationale tradities werd het ensemble op zeer korte tijd, als één van de belangrijkste en meest representatieve ensembles van Mexico aanzien door de criticasters.
Ze zal hier met meer dan 30 artiesten aanwezig zijn, begeleid door de uitzonderlijke Mariachi San José, om ons een programma te presenteren die de betoverende mysteries van de verdwenen beschavingen zal combineren met de uitbundige uitspattingen van de recentere dansen.

De compagnie werd opgericht in 2002 door de dansers en choreografen Raquel Barroso Pérez en José Alfredo Soni Perusquia met als doel de dansen, muziek en de rijke cultuur van Mexico te verspreiden.
Sinds 2006 maakt de groep ook deel uit van CIOFF.
Sinds het ontstaan van het ensemble spreken de cijfers ook voor zich: 50 dansers op het podium, 10.000 toeschouwers per jaar, 30 seizoenen opgetreden in verschillende theaters in Mexico.
In 2007 behaalde de Compania de 2e plaats in de CIOFF-Mexico competitie, en de 1ste plaats op het Nationaal Concours voor Mexicaanse dans.

Het Ballet Compania neemt ons mee via een adembenemend repertorium door de verschillende regio’s met sterke culturele dominantie van Mexico, waarvan Jalisco de meest bekende is voor haar Mariachi-muziek en haar Tequila.