Estland

ESTONIAN FOLKLORE SOCIETY LEIGARID

De groep “Leigarid” werd opgericht op 14 maart 1969. Vanaf de eerste dag van de oprichting had de groep een duidelijk doel: de Estse folklore te introduceren bij toeristen in het Estse Openluchtmuseum. 23 jaar lang trad “Leigarid” op in “The Directorate of Tallinn Recreation Parks” op het Songfestivalterrein. Leigarid werd onafhankelijk met het herstel van de onafhankelijkheid in Estland. De volksdansvereniging Leigarid werd geregistreerd als een non-profitorganisatie bij het stadsbestuur van Tallinn.

Leigarid probeert een zo authentiek mogelijke folklore te presenteren. De geschiedenis van de Estse folklorecollectie is meer dan 100 jaar oud en de waarde ervan ligt in het verzamelen van het materiaal van de levende dragers van de folklore, d.w.z. mensen tot wier dagelijks leven de overgeërfde volksgewoonten behoren. Leigarid leert de dansen, liederen en muziekstukken die zijn opgeschreven door de oprichter van de groep Kristjan Torop en door verschillende andere specialisten in folklore tijdens de verzamelreizen naar heel Estland. Je kunt dus zeggen dat dit dansen en liederen zijn van onze grootmoeders en vaders. Volksdans en volksliederen zijn een levensstijl geworden voor Leigarid: bij de uitvoeringen wordt het plezier van het communiceren met elkaar gevoeld, en hoe gezamenlijk zingen en dansen het huidige moment verrijkt, zowel voor Leigarid zelf als voor het publiek.

Bij de omgang met authentieke volkskunst is het vanzelfsprekend dat het rijke etnografische erfgoed van Estland bekend en bekend is. Klederdrachten worden deels door de leden van de vereniging gemaakt op basis van eeuwenoude bewaarde bronnen, terwijl het exacte kopieën zijn. Estland is verdeeld in verschillende provincies, provincies op hun beurt in parochies, elk van hen heeft verschillende soorten nationale klederdracht. Leigarid draagt ​​de kostuums die uit verschillende delen van Estland komen.

Estse Volksdans Grand Old Man Kristjan Torop (1934 – 1994) is de verzamelaar, onderzoeker, docent en publicist van Estse volksdansen. De oprichter van Leigarid en zijn lange tijd leider. De oprichter van de Estse Folklore Society en de eerste voorzitter. Lid van de Kunstraad van CIOFF International Folklore Festival “Baltica” en directeur. De vele malen chef-dirigent van Estse volksdansfestivals.

Gedurende deze jaren hebben meer dan 500 mensen deelgenomen aan Leigarid. Bijna 200 mensen behoren vandaag tot de samenleving. Actieve actie vindt plaats in verschillende groepen: dansgroepen voor jongeren en volwassenen, kindergroepen, seniorengroep Ürgleigarid, zangers en de groep muziekinstrumenten. Naast de actieve deelnemers nemen ook ondersteunende leden deel aan de activiteiten van de vereniging.