Benelux groepen

Zaterdag 8 juli 2023 om 20u Zondag 9 juli 2023 om 15u Maandag 10 juli 2023 om 20u Woensdag 12 juli 2023 om 20u
Paloina – Nederland Paloina – Nederland
Gelmel – Schoten
Zonne – Turnhout Jan Pirrewit – Schoten

Internationaal Dansensemble Paloina - Amsterdam

De veelzijdigheid van de traditionele folklore biedt een schat aan mogelijkheden wat betreft dans, muziek en kostuums. Paloina kiest voor theatraal vormgegeven choreografieën om deze dansvorm toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Bij Paloina worden niet alleen dansvormen beoefend die tot onze eigen traditie behoren. Om dichtbij de oorsprong te blijven werken we met choreografen die erkend specialist zijn in de authentieke dansvorm. Paloina vindt dat deze interesse in de folklore van anderen, maar ook het uitdragen en levend houden van eigen danstradities, bijdraagt tot wederzijds begrip en respect.

Paloina is begonnen met West- en Oost Europees dansmateriaal maar verlegt elk jaar haar grenzen. Iedere dansstijl kan opgenomen worden in het repertoire van Paloina mits de dansstijl tot folkloredans of werelddans gerekend kan worden, het orkest de muziek kan spelen en de dansers het dansmateriaal aankunnen.

Tradities zijn continu onderhevig aan veranderingen. Dat maakt folkloredans volgens ons een dansvorm waarin men nooit uitgeleerd raakt.

Folklore Ensemble Gelmel

Deze groep werd opgericht in 1968 en heeft zich altijd op een unieke manier geprofileerd in de Vlaamse folklorewereld. In hun acts combineren ze verschillende facetten : live muziek, zang en het traditionele vendelzwaaien. Zo zorgen ze steeds voor een gevarieerd aanbod dat iedereen kan bekoren!

Koninklijke Dansgroep Zonne - Turnhout

De groep is afkomstig uit Turnhout, hoofdstad van de Kempen , wereldwijd bekend voor zijn speelkaartindustrie.
Zonne ging van start in 1957. 4 dames die een volksdanscursus hadden gevolgd vonden dit zo plezant dat ze besloten om in Turnhout met een eigen groep te beginnen. Momenteel heeft de groep nog een 60 tal actieve dansers die dansen in 3 groepen. 1 van deze groepen doet uitsluitend Vlaamse dansen, de 2 anderen hebben een internationaal programma.
Zonne heeft vriendschapsbanden met de Folkloregruppe Linsengericht (D) en de East Suffolk Moris Men (GB)
In 2016 verkreeg de groep de eretitel “Koninklijke”.
De Vlaamse groep was reeds te zien op verscheidene festivals en feestelijkheden in binnen en buitenland.
– Linsengerichter Folklore Festival (D) – 10 maal
– Internationales Trachtentreffen in Kröv (D) – 3 maal
– Danetzare Erfurt 2015
– Stongam Haspel (GB)
– Tradegar House Folk Festival – Newport (Wales) 2003- 2010
– Shabghai Baoshang Festival – China – 2004
– 3000 jaar Jeruzalem – Israël -1995
– Sumperk Folkore Festiavl – Tsjechië – 2006
– Nysa Folklore festival – Polen – 2006
– Optredens in de zustersteden van Turnhout : Hammelburg (D) en Gödöllo (H)

Voor het optreden op Hello Schoten worden de muzikanten van de groep bijgestaan door de leden van folkgroep Euterpe.

Volkskunstgroep Jan Pirrewit

Jan Pirrewit – Schoten

Dit ensemble is een vaste waarde in ons aanbod. Jan Pirrewit is namelijk de jeugdwerking van Folklore Ensemble Gelmel. Deze kinderfolkloregroep richt zich op dansers tussen 4 en 15 jaar en blinkt uit met zijn originele dansprogramma’s. Het repertoire is gebaseerd op het kinderleven in Vlaanderen aan het begin van de 20ste eeuw. Het bestaat al meer dan 50 jaar uit zowel nieuwe als bestaande danscreaties die begeleid worden door muziek van hun eigen muziekgroep KantCee. Plezier staat centraal bij Jan Pirrewit, want naast dans wordt er ook veel aandacht gegeven aan andere activiteiten. Zo doen de jongens ook aan ‘vendelen’, een oude discipline waarbij grote, zware vlaggen op het ritme van een trom worden bewogen.

De kinderen hebben ook nog een kleine boodschap voor jullie, bekijk dus zeker even onderstaande video!