Zaterdag 13 juli 2024 om 20u | Zondag 14 juli 2024 om 15u | Maandag 15 juli 2024 om 20u | Woensdag 17 juli 2024 om 20u |
---|---|---|---|
Red Hackle Pipe Band | Red Hackle Pipe Band | Jan Pirrewit – Schoten | Gelmel – Schoten |
Red Hackle Pipe Band and Highland Dancers in samenwerking met Vlaams Caledonische Society
De Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers is één van de allereerste Schotse doedelzakbands in België. Hij werd in 1967 opgericht door Paul Morreel in de schoot van de scoutsbeweging onder de naam St. Georges Scouts Pipe Band.
Ruim 30 jaar geleden vervoegden de eerste highland dancers de band. Onze dansers zijn niet enkel een toegevoegde waarde op de vele optredens, ze halen ook voortdurend prijzen op internationale competities, tot in Schotland. Highland dancing werd traditioneel gedanst door mannen, tot Jenny Douglas eind 19de eeuw besloot om mee te doen aan een competitie en daarmee de deuren opende voor andere vrouwen. Nu wordt het wereldwijd vooral gedanst door vrouwen. De verschillende dansvormen en diverse voorschriften zijn gestandaardiseerd door de, in 1952 opgerichte Scottish Official Board of Highland Dance (SOBHD).
De dansgroep wordt steeds geleid door een danser die het nodige diploma heeft behaald in Schotland. Op deze manier garanderen we een correcte dansopleiding volgens de gestandaardiseerde voorschriften binnen de band en verzekeren we ook het voortbestaan van de discipline doorheen België door andere dansgroepen te ondersteunen in hun opleiding.
Voor het werelddansfestival te Schoten slaan de dansers van de Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers de handen in elkaar met de dansers van de Vlaams Caledonische Society (VCS). Deze vereniging, in 1977 gesticht in Gent, stelt zich tot doel de culturele banden met Schotland belangeloos uit te bouwen en/of te verstevigen. Dit doen ze door tal van activiteiten te organiseren. Een van deze activiteiten is het aanleren van verschillende Keltische dansen, waarbij men hoofdzakelijk doelt op de traditionele dansen uit Schotland, Ierland, Wales en Bretagne.
De dansers zijn geregeld concurrenten op competities, maar ook vaak collega’s op taptoes in het binnen- en buitenland. Eenzelfde passie delende, zullen de twee groepen samen traditionele dansen alsook eigentijdse choreografieën brengen.
Folklore Ensemble Gelmel – Schoten
Een jong en dynamisch team brengt eigen danscreaties gebaseerd op de traditionele danspassen van de Vlaamse folklore. De dansgroep wordt altijd vergezeld door live muzikanten. Het uitgebreide orkest speelt eigen composities die speciaal gecreëerd worden en zorgen voor de perfecte samenhang tussen dans en muziek.
Bovendien beschikt het ensemble ook over een vendelgroep die zijn technische kunde laat zien in spektakels met uitbundige en elegante reeksen.
Het Folklore Ensemble is een amateurgezelschap met veel oog voor detail. Dit alles wordt extra in de verf gezet door de prachtige klederdrachten, de veelzijdigheid aan attributen en de humoristische knipoog die in al hun programma’s terug te vinden is.
Op het podium wordt steeds een afgewerkt programma gebracht, met oog voor detail, variatie, beleving en een vleugje humor. Het gebruik van verschillende kledij zorgt voor een kleurrijke afwisseling.
Dans, zang en muziek zijn de ingrediënten van een boeiend geheel, waardoor Gelmel een ruim en divers publiek aanspreekt.
Alhoewel Gelmel een amateurvereniging is, wordt er toch steeds naar gestreefd de voorstellingen zo professioneel mogelijk te brengen.
Dit is het resultaat van wekelijkse, intensieve repetities en verschillende oefenweekends. Tijdens deze oefensessies wordt er door de dansers, enthousiastelingen tussen 16 en 40 jaar oud, hard gewerkt om het uitgebreide repertoire onder de knie te krijgen.
Een jong en dynamisch team steekt Vlaamse folklore in een moderner jasje!
Zo kan je Folklore Ensemble Gelmel het beste omschrijven. Samen dansen, vendelen en muziek maken maar er vooral met volle teugen van genieten.
Het oog wil echter ook wat. Daarom gooien we de traditionele danspassen door elkaar in eigendanscreaties. Niet alleen het oog maar ook het oor wil wat. Met trots stellen we dan ook onze muzikanten voor. Het uitgebreide orkest zorgt voor live muziek tijdens onze repetities en optredens. Het speelt eigen composities die speciaal gecomponeerd worden voor onze creaties en zorgen voor de perfecte samenhang tussen dans en muziek. In ons repertoire hoor je ook oude volksliederen, al dan niet in een nieuw jasje.
Met een combinatie van dans, zang en muziek trachten we elk optreden weer een mooi verhaal te vertellen. Het leven op de akker, in de stad, op zee, tijdens de oorlog, … We laten jullie er even in wegdromen… Soms met een lach, soms met een traan.
Bovendien beschikt het ensemble ook over een vendelgroep die zijn technische kunde laat zien in spektakels met uitbundige en elegante reeksen. Het vaandel van de Vlaamse vendelier staat bekend in de hele wereld door zijn uitzonderlijke afmetingen. Onze mannen tonen dan ook graag hun kracht en kunde tijdens een vendelreeks begeleidt door een tamboer of muziek.
Volkskunstgroep Jan Pirrewit – Schoten
Jan Pirrewit is de jeugdwerking van Folklore Ensemble Schoten vzw. Deze kinder- en jeugddansgroep richt zich op dansers tussen 4 en 14 jaar en brengt originele en verzorgde dansprogramma’s.
Hun repertoire, gebaseerd op het kinderleven in Vlaanderen aan het begin van de 20ste eeuw, bestaat zowel uit nieuwe als bestaande danscreaties voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden.
Daarnaast brengen enkele jongens de oude discipline ‘vendelen’ terug tot leven. De stoere jongens bewegen zware en grote vlaggen op het ritme van een trommel in snelle of elegante reeksen.
De dansgroep wordt steeds begeleid door het live orkest ‘Kantcee’, hoofdzakelijk bestaande uit ex-dansers.
Jan Pirrewit hecht enorm veel belang aan een warme en familiale sfeer. De nauwe samenwerking tussen de dansers, muzikanten, leiding en ouders tijdens verschillende activiteiten zorgt voor een unieke groepssfeer waar de kinderen zich onmiddellijk thuis voelen.
De jeugdwerking van Folklore Ensemble Gelmel bestaat uit twee leeftijdsgroepen: De Jannekes en Jan Pirrewit.
In beide groepen staan dans, muziek en spelenderwijs leren centraal. De groepssfeer heeft een sterk familiaal karakter waardoor kinderen zich onmiddellijk thuis voelen en amuseren.
De kinder- en jeugddansgroep werd in 1968 opgericht door Gustel Verbeelen in de schaduw van het Schotense Wereldfestival van Folklore, ‘Hello!Schoten’. De huidige dansleiding is in handen van Kim Horemans en Laura Morreel. Zij begeleiden de dansers tussen 7 en 14 jaar oud.
Het repertoire van Jan Pirrewit is gebaseerd op authentieke kinderliedjes en muziek alsook op de traditionele passen van de Vlaamse folklore. In de danscreaties tracht de groep de sfeer weer te geven van oude kinderspelen, volkse dansen en jaarmarkten.
De dansgroep wordt daarbij steeds begeleid door een live orkest. De kledij van de dansers is een authentieke kopie van de klederdracht die kinderen droegen tijdens de eerste jaren van de twintigste eeuw.
Daarnaast brengen de jongens de traditie van het vendelzwaaien weer tot leven onder leiding van Laurens Nagels. In geschriften uit de 16de eeuw wordt al verwezen naar het vendelzwaaien in Vlaanderen. De vendelgroep zorgt met spectaculaire en elegante reeksen voor een extra dimensie in het gevarieerde programma van Jan Pirrewit.
De groep was, en is nog steeds, zeer populair op binnen- en buitenlandse festivals. Ze waren al te gast op verschillende folklore festivals in Nederland, Frankrijk, Groot Brittannië, Duitsland en Luxemburg. Maar ook buiten de Benelux grenzen toonde Jan Pirrewit de Vlaamse folklore. In Bulgarije, Tsjechoslowakije en Zweden maar ook in Puerto Rico, de Verenigde Staten, Mexico en Taiwan heeft de groep gedanst.