Vlaamse groepen

Folklore Ensemble Gelmel

Folklore Ensemble Gelmel:

Folklore Ensemble Gelmel uit Schoten bestaat al sinds 1968 en heeft zich altijd op een unieke manier geprofileerd in de Vlaamse folklorewereld.

Uniek omdat ‘Gelmel’ verschillende facetten van de Vlaamse folklore combineert: dans, live muziek, zang en vendelzwaaien. Maar ook origineel omdat het ensemble uitsluitend eigen creaties brengt. Dankzij de grote artistieke creativiteit van de dans- en muziekleiding brengt ‘Gelmel’ een eigentijds folkloristisch programma.

Hoewel de groep dit jaar haar 50-jarig jubileum viert, zijn de leden voornamelijk jonge mensen. Dankzij het eigentijdse karakter van de programma’s, is folklore boeiend voor zowel publiek als de leden van de groep.

Woensdagavond brengt het jarige Folklore Ensemble Gelmel zijn programma . In het weekend van 25 en 26 mei konden we hier ook al van meegenieten op hun viering voor hun 50 –jarig bestaan. Proficiat!

Volkskunstgroep Jan Pirrewit

Jan Pirrewit

Jan Pirrewit is de jeugdwerking van Folklore Ensemble Gelmel vzw. Deze kinder- en jeugddansgroep richt zich op dansers tussen 4 en 14 jaar en brengt originele en verzorgde dansprogramma’s.

Hun repertoire – gebaseerd op het kinderleven in Vlaanderen aan het begin van de 20ste eeuw – bestaat zowel uit nieuwe als bestaande danscreaties voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden.

Daarnaast brengen enkele jongens de oude discipline ‘vendelen’ terug tot leven. De stoere jongens bewegen zware en grote vlaggen op het ritme van een trommel in snelle of elegante reeksen.

De dansgroep wordt steeds begeleid door het live orkest ‘Kantcee’, hoofdzakelijk bestaande uit ex – dansers.

Jan Pirrewit hecht enorm veel belang aan een warme en familiale sfeer. De nauwe samenwerking tussen de dansers, muzikanten, leiding en ouders tijdens verschillende activiteiten zorgt voor een unieke groepssfeer waar de kinderen zich onmiddellijk thuis voelen.

Je kan deze groep (her)ontdekken op het terrein zaterdag en op het zaterdagavondoptreden in de festihal..

Reuzegom

Koninklijke Volkskunstgroep Reuzegom, Gilde van Ste Barbelen A° 1488 (Leuven)

In 1945 richtten enkele enthousiastelingen in Leuven de volkskunstgroep Reuzegom op. Ondertussen is Reuzegom één van de toonaangevende volkskunstgroepen in Vlaanderen. Ruim 80 leden nemen wekelijks deel aan onze activiteiten: dans, muziek, zang, vendelen en kruisboogschieten.

Reuzegom put voor de creatie van zijn dansen uit de rijke schat aan Vlaamse volkskunstmelodieën en danspassen. De dansprogramma’s worden opgebouwd rond traditionele thema’s zoals Karnaval, de IJslandvaart, de Verhuis of het Huwelijk. Dit jaar brengt de groep een programma rond het thema “De Verliefde Jonge Dochter”.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com