Slowakije

FS Železiar - Košice

Het ensemble Železiar is sinds 1964 actief in de Slowaakse folkscene. Volgend jaar is er een belangrijke verjaardag: 60 jaar bestaan. Het richt zich op de presentatie van volkskunst uit de Slowaakse regio’s: Abov, Zemplin, Šariš en Spiš. De groep staat bekend om hun topvertolking van volksdansen en uitstekende volksmuziek in combinatie met een vrouwelijke vocale groep. Ze behoren tot de beste, beroemdste en meest gerespecteerde ensembles in Slowakije.
In december 2011 slaagde de groep erin een record te behalen in het Dance Marathon-programma in continu dansen op het podium gedurende 7 uur en 2 minuten, waarmee ze het Slowaakse Book of Records binnengingen.
Het bestaan ervan is gebaseerd op een semi-professioneel niveau. De organisatorische en artistieke leiding is een professional, de ensembleleden zijn amateurs. De Železiar-collectie heeft een rijke collectie kostuums, traditionele kleding uit verschillende hoeken van Slowakije.
Het dankt zijn naam aan de metallurgische fabriek die in de jaren zestig werd gebouwd en trok veel jonge mensen uit heel Oost-Slowakije naar Košice.
Dankzij de artistiek leiders kwam er al snel een rigoureuze ballet- en dansopleiding bij de spontaniteit en het enthousiasme. Het repertoire is uitgegroeid tot een professioneel niveau. Artistiek leiders en choreografen Imrich Macko, Jozef Janák, gebroeders Imrich en Jozef Mészáros, Pavol Širák, Jozef Bakšay, Ján Buranovský, Vladimír Urban zaten achter de voortgang. Het resultaat was succes op festivals in binnen- en buitenland. Železiar won ook lauweren bij de beroemdste festivals, o.a. in het Franse Dijon en het Engelse Middlessborough. Thuis werd de groep meervoudig prijswinnaar voor de beste interpretatie van dansen, won zowel choreografie- als programmablokcompetities. Leden van de groep hebben herhaaldelijk laureaatstitels gewonnen op nationale wedstrijden voor solisten, zangers, muzikanten en dansers. Het ensemble vertegenwoordigde de Slowaakse cultuur in meer dan 30 landen in Europa, Azië, Afrika en Amerika. Hij heeft ook het Slowaakse record voor het langste folkloreprogramma op het podium.

Het hele bestaan van het ensemble wordt begeleid door de interpretatieve balans en uniformiteit van de muzikale, zang- en danscomponenten. De beste solisten – dansers, zangers en muzikanten – blinken uit in een compact ensemble. Wat het ensemble echter uniek maakt, is niet alleen de eersteklas vertolking. Železiar valt op door zijn frisse dramaturgie, experimentele choreografie, vermogen om niet-traditionele verbindingen te bieden, kruising van verschillende stijlen. Het gebruikt met verve een breed scala aan volksmuziekinstrumenten. Het brengt authentieke en stijlvol schone choreografie met originele uitingen van de traditionele volkscultuur van de Oost-Slowaakse regio’s. Maar daarnaast reikt het stoutmoedig naar grappige toneelstileringen die afwijken van alles wat gebruikelijk en bekend is. De smid weet te verbazen, verrassen, discussie en poëtische sfeer uitlokken, amuseren en aan het huilen maken. Toeschouwers zijn nieuwsgierig naar de optredens van de groep, omdat ze elke keer iets nieuws zijn. Maar de essentie blijft hetzelfde: consequent profiteren van de puurste volkskunst, beschermen, cultiveren en verspreiden wat voor ons bewaard is gebleven.