Oezbekistan

SHODLIK Nationaal Ensemble van zang en dans - Tachkent.

Centraal Azië is een van de regio’s ter wereld met een heel gemengde bevolking. Het huidige grondgebied van Oezbekistan was de plaats waar deze vermenging plaatsvond. Het was het kruispunt van de grote zijderoutes die Europa met China verbond, via de oases van Kokand, Samarkand en Boukhara. In de Oudheid onderhielden de Oezbeken handelsrelaties met de volkeren van China, India, Iran, de Arabische landen, de Middellandse zee, Oost-Europa, de Kaukasus en Siberië. Het was het centrum van de wereld en bovendien het hart van de grootste culturele smeltkroes die er ooit geweest is.

Ze komen uit Tachkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Dit prachtige ensemble heeft al meer dan 30 verschillende landen bezocht, onder andere: Verenigde Staten, Groot Brittanië, Nederland, Duitsland, Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Bulgarije, Denemarken, Mongolië, China, India, Pakistan, Vietnam, Egypte, Mali, Mozambique, Afghanistan, Turkije, Congo, Zuid-Korea, Japon, Peru, Colombia, Senegal.

De groep werd opgericht in 1936. Het hoofddoel van het gezelschap is het ontwikkelen en promoten van de muziek, de zang en de dans van de Oezbeken, het verder populariseren van de traditionele muziek en om dit type dans te introduceren in het culturele leven van het Oezbekse volk.
De Oezbeekse dans – die op zeer levendige wijze de schoonheid van de Oezbeekse cultuur personificeert in het gezelschap – is bijzonder expressief. Het accent dat wordt gelegd op de nadrukkelijke en complexe handbewegingen en op de rijke gelaatsuitdrukkingen differentieert de danstradities van dit land. Bijna alle regio’s van dit land zijn vertegenwoordigd in de Oezbeekse folkloredansen. De grote verscheidenheid in traditionele dansen, die van generatie op generatie worden doorgegeven, worden levendig gehouden op lokale en nationale festivals en andere culturele evenementen. Het folkoristisch spektakel in Boukhara, dat bijna elke dag plaatvindt tijdens het toeristische seizoen, is de ideale gelegenheid om hiervan te profiteren.