Guam

I Mañe’lu - Mangilao

I Mañe’lu is een op de gemeenschap gebaseerd CHamoru Cultural Arts-programma, met als missie het promoten van de CHamoru-taal en -cultuur door middel van uitvoerende kunsten (zang, dans en koor) bij de leden van de gemeenschap en tegelijkertijd een gevoel van trots en cultureel bewustzijn bij te brengen in de jeugd van ons eiland. Het programma biedt zijn leden de mogelijkheid om zich uit te leven in traditionele culturele praktijken met behulp van de CHamoru-taal, zodat ze die kennis kunnen doorgeven aan toekomstige generaties.
In het programma kun je twee verschillende segmenten zien. De eerste is het Contemporary-segment. Deze dansen zijn beïnvloed door zowel de Spaanse als de Amerikaanse cultuur. Deze dansen zijn sterk beïnvloed door de bijna 400 jaar Spaanse kolonisatie en meer dan 100 jaar Amerikaanse kolonisatie. Je zult getuige zijn van dansen zoals de wals, de chacha en meer. De vrouwen zijn gekleed in satijnen rokken en kanten topjes met witte bloemen in hun haar. De mannen zijn eenvoudig gekleed in een zwarte broek versierd met een sjerp en een hoofdband geweven met kokosbladeren.
In het tweede segment ben je getuige van de verhalen van onze voorouders. We verwijzen naar dit segment als de Ancient. Deze dansen verbeelden de manier van leven van de CHamoru-bevolking die deze eilanden meer dan 4000 jaar geleden ontdekte. We eren Fu’una & Puntan, de godin en god van de schepping volgens de CHamoru-legende. We eren ook Chaife, de geest van het vuur, de wind en de zee. Je zult ook getuige zijn van dansen van de mannen tijdens hun training in de Guma ‘Ulitao of het Men’s Schoolhouse. Een dans van verkering en de schoonheid van de vrouwen zal ook te zien zijn. Je hoort ons zingen en zingen over de uitgestrekte Stille Oceaan, het genereuze land en de hoge bergen. Tot slot sluiten we af met een traditioneel zegenlied. Hier roepen we onze voorouders op om ons te blijven beschermen, ons te leiden en ons de kracht te geven om verder te gaan op onze levensreis. De vrouwen zijn gekleed in een poksi-rok, gemaakt van hibiscusboomschors. In hun haar dragen ze een witte bloem & groene varens. De mannen gebruiken ook de poksi’-rok, samen met een sådi, of lendendoek, ontworpen met CHamoru-patronen. De bodembedekking voor vrouwen is de groepsomslagdoek, die een ontwerp bevat dat specifiek is voor het I Mañe’lu Cultural Arts-programma. Tijdens de hele presentatie gebruiken onze muzikanten de Tom-drum & djembe-drums voor percussie, samen met een akoestische gitaar