België

Folklore Ensemble Gelmel

Het Folklore Ensemble Gelmel is een gevestigde waarde op ons festival. Dit ensemble uit Schoten bestaat al sinds 1968 en heeft zich altijd op een unieke manier geprofileerd in de Vlaamse folklorewereld.
Uniek omdat ‘Gelmel’ verschillende facetten van de Vlaamse folklore combineert: dans, eigen muziekcreaties die live gebracht worden, zang en vendelzwaaien. Dankzij de grote artistieke creativiteit van de dans- en muziekleiding brengt ‘Gelmel’ steeds een eigentijds folkloristisch programma.
Het ledenbestand van ‘Gelmel’ bestaat voornamelijk uit jonge mensen die samen voor een unieke dynamiek zorgen. Dankzij het eigentijdse karakter van de programma’s gebracht door
een jong en dynamisch team, is folklore boeiend voor het publiek maar ook voor de groep zelf. De combinatie van levendige dans, mooie klederdrachten, de verscheidenheid aan attributen en het vleugje humor in de programma’s, begeleid door meeslepende muziek, verrast het publiek telkens opnieuw, zowel leek als kenner. Maandag brengt het Folklore Ensemble Gelmel de Groote Oorlog in woord, dans en muziek. Woensdag brengen zij een herwerkt programma.

Volkskunstgroep Jan Pirrewit

Jan Pirrewit is de jeugdwerking van Folklore Ensemble Gelmel vzw. Deze kinder- en jeugddansgroep richt zich op dansers tussen 5 en 14 jaar oud en brengt originele en verzorgde dansprogramma’s. Hun repertoire – gebaseerd op het kinderleven in Vlaanderen aan het begin van de 20ste eeuw – bestaat zowel uit nieuwe als bestaande danscreaties voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden. Daarnaast brengen enkele jongens de oude discipline ‘vendelen’ terug tot leven. De stoere jongens bewegen zware en grote vlaggen op het ritme van een trommel in snelle of elegante reeksen. De dansgroep wordt steeds begeleid door het live orkest ‘Kantcee’, hoofdzakelijk bestaande uit ex – dansers. Jan Pirrewit hecht enorm veel belang aan een warme en familiale sfeer. De nauwe samenwerking tussen de dansers, muzikanten, leiding en ouders tijdens verschillende activiteiten zorgt voor een unieke groepssfeer waarin de kinderen zich onmiddellijk thuis voelen.
Op zaterdag is deze groep gedurende de hele dag aanwezig in het park. Zaterdagavond neemt de groep u mee naar de wereld van kinderdromen. In de kleine en daarna de grote poppendans tonen de kinderen afwisselend hoe iets wat eerst lijkt op een nachtmerrie kan groeien tot een mooie droom. Poppen komen tot leven in de fantasie van de kinderen en pop en kind creëren samen een unieke sfeer van spel en dans in dromenland.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com